top of page

Voeding 

 

Symbolisch beeld: Op een zilveren schaal ligt allerlei fruit en ik krijg vooral een banaan, een sinaasappel en een pruim te zien.

Tussen het fruit zijn allerlei figuurtjes te zien; het zijn kaboutertjes die tussen het fruit door piepen en proberen ergens op te klimmen. Het is op zich een jolige boel, daar op die fruitschaal.

Langzaamaan verdwijnt de fruitschaal uit mijn gezichtsveld, maar even later zie ik deze op een gedekte tafel staan.   


Wij weten dat uw lichaam fruit nodig heeft en deze beelden hebben dan ook te maken met de aard van uw lichaam, uw gezondheid; iets wat bij sommige mensen toch aardig te wensen over laat. Maar als u luistert naar de natuurkracht van uw lichaam, want dat zijn die kaboutertjes die overal tussendoor piepten, krijgt u boodschappen aangereikt en weet u voor uzelf wel welke voeding bij u hoort, en welke vitaminen u nodig heeft. En dat geldt ook voor groenten.

Veel mensen zijn heel trendgevoelig wat eten betreft en eten graag Italiaans of Aziatisch, dus pasta- en rijstgerechten enzovoort en geven hier de voorkeur aan boven de Hollandse pot.

Dit vooral doordat het veel pittiger van smaak is door de vele kruiden die erin verwerkt zijn, waardoor de Hollandse pot nog maar sporadisch aan bod komt omdat die een veel vlakkere smaak heeft dan al die buitenissige buitenlandse gerechten.

U heeft ervoor gekozen om geboren te worden in dit land, in deze cultuur en daar horen ook de vruchten en groenten uit deze cultuur bij, deze passen bij uw lichaam. Het buitenissige hoort helemaal niet bij uw lichaam.

Wij weten dat veel lekkere gerechten, bijvoorbeeld snacks, met buitenlandse kruiden te maken hebben.

Maar we zien ook wel dat er vrij veel klachten in het lichaam ontstaan door deze kruiden, door niet te luisteren naar wat het lichaam werkelijk nodig heeft.

Gaat u er maar van uit: u bent niet voor niets in dit land geboren. En ook de landsaard, de mogelijkheden die dit land voortbrengt in zijn groenten en fruit, heeft iemand die in Nederland is geboren echt nodig.
Wij weten dat er zo niet naar gekeken wordt, maar probeer eens terug te keren naar wat werkelijk bij u past. Dan zult u gaan merken dat u zich een stuk beter gaat voelen.
U kunt zeggen: 'Maar al die lekkere dingen dan…?' Het betekent wel dat de kruiden waar een mens steeds naar grijpt, steeds scherper moeten. Want op een gegeven moment raakt u gewend aan een bepaald kruid, en dan moet daar weer een schepje bovenop wil het weer even een smaakervaring worden. Maar die smaakervaring heeft alleen maar te maken met de zintuiglijke mogelijkheid van de smaakpapillen van uw mond. Het heeft niets te maken met wie u werkelijk bent.

Vrij veel mensen hebben het contact met het lichaam verloren, met wat het lichaam werkelijk nodig heeft; en maar klagen, en maar naar de apotheek lopen en maar naar de huisarts lopen en liefst ook allerlei onderzoeken laten doen, in plaats van dat een mens werkelijk gaat luisteren. Want de mogelijkheden van uw eigen natuurkracht zijn wel degelijk aanwezig. En wanneer u zegt: 'Ik ga naar de winkel en ik laat me eens helemaal leiden door wat mijn lichaam van me vraagt', dan zult u gaan merken dat u niet taalt naar al die pastasoorten, of naar allerlei buitenissige soorten fruit en groenten. Maar dat u loopt naar de boontjes, de spruitjes of naar de boerenkool. Dus naar die alledaagse dingen, die mensen zo gewoon vinden.

Maar zo zullen de seintjes die het lichaam geeft, u wel steeds in die richting sturen.

Wij hopen echt dat u probeert om daar weer naar terug te keren, maar iedereen moet natuurlijk wel voor zichzelf die keuze maken, of hij dit wil of niet.

En het lijkt alsof wij u iets opdragen, maar dat is niet zo. Wij leggen u alleen maar een keus voor van: zo bent u nu bezig, en dát hoort bij u.

En dan kunt u de keus maken, of u volgt uw smaaksensatie of u probeert weer te voelen wat uw lichaam echt nodig heeft.

 

Wij zagen dat al die vruchten op een zilveren schaal lagen.

Uw stoffelijk bewustzijn heeft de gouden trilling, maar uw wezensbewustzijn heeft de zilveren trilling. En als wij u duidelijkheid willen geven over de Hollandse pot en het buitenlandse eten, dan zeggen wij: 'Uw wezensenergie weet hier van af', en laat u zien: ik heb niet voor niets gekozen voor een lichaam in deze cultuur, deze maatschappij, en daar hoort ook Hollands fruit bij, daar horen de Hollandse groenten bij.

Het is niet alleen de energie, de natuurkracht van uw lichaam die dat doorgeeft, maar zelfs de energie van uw wezen weet hiervan af en heeft duidelijk gekozen om in deze cultuur in te dalen.

Het laat zien dat u met uw denkkap heel ver van uw eigen spoor bent afgeraakt. Want als mensen met elkaar eten, dan vinden ze het raar om een pot boerenkool voor te zetten, met wat spekjes erin. Nee, want als iemand wordt uitgenodigd, dan worden de meest buitenissige gerechten op tafel gezet, als zijnde: ik weet wat lekker is, ik weet wat goed is. Ik weet dat ik goed kan koken en ik wil jullie hier allemaal van mee laten genieten. Maar eigenlijk laat het zien dat u vanuit uw denkkap in het leven staat en niet meer luistert naar wat uw wezen u aanreikt.

Wij hopen dat u weer een beetje terugzakt naar wat u werkelijk hoort van binnenuit, naar wat de impuls van binnenuit aangeeft. En dat u die vlakke smaak weer gaat proberen. Dat u weer gaat ervaren dat de groenten die uit de Hollandse klei zijn getrokken, een volle smaak in zich dragen. U bent daar erg ver van afgedwaald en heeft uw smaakpapillen een bepaalde kant opgestuurd en bepaalde boodschappen gegeven die helemaal niet bij uw lichaam horen.

Want gewend geraakt aan de pittige smaak, wordt de Hollandse pot vaak maar vlak gevonden en moet er minstens een halve pot zout overheen wil het nog smaken.

Dus dan kunt u zich wel voorstellen dat de signalen die u aan uw lichaam geeft, te maken hebben met een verkeerd signaal, dat aangeeft: dat wat jij wilt is helemaal niet goed, jij moet doen wat ik wil. En wat 'ik wil' zit alleen maar in de denkkap. Dus uw denkkap zegt: 'Ik wil meedoen met deze trend, en alles wat buitenissig is, uitproberen', maar uw lichaam geeft aan: nee hoor, laten we gewoon bij de Hollandse kost blijven. Maar u bepaalt wat uw denkkap zegt en luistert niet meer naar wat uw lichaam u aanreikt. Dit geeft alweer aan dat u ver van uzelf afgedwaald bent. En toch zegt een mens: ik ben al ver op weg om volbewust te worden. Er gebeuren allerlei wonderlijke dingen in mijn leven. Maar de gewone, dagelijkse behoeften die een lichaam heeft, daar wordt helemaal aan voorbij gegaan. En dan kunt u wel zeggen: 'Ja, maar ik ben toch al onderweg en daar gebeurt van alles en nog wat, en ik begin toch steeds meer te begrijpen hoe het leven in elkaar steekt, de Wereld van de Wijsheid en de godsdienst in elkaar steken', maar als u de basisbehoeften al niet meer kent, dan is uw uitgangspunt niet al te best. En het uitgangspunt laat alleen zien dat u vanuit uw denkkap probeert u staande te houden, om controle te krijgen over uw leven, maar vooral om mee te doen met wat deze maatschappij in zijn trendgevoeligheid zeer zeker op uw bord probeert te leggen.

 

Ook u weet dat de Nederlandse taal best moeilijk is voor een buitenlander en wij Nederlanders passen ons altijd aan.
Dus op het moment dat u met een buitenlander in aanraking komt, zult u zeker proberen om u juist die buitenlandse taal eigen te maken om toch een open kanaal te blijven naar die ander toe, die niet de moeite neemt om te kijken hoe dat klinkt in het Nederlands.

Dat zegt ook iets over de aard van het beestje. De aard van de Nederlander is dat hij steeds weer zijn oren laat hangen naar de buitenlander en probeert zich aan te passen.

Het heeft niet alleen te maken met het feit dat u allemaal via internet contact kunt leggen met andere culturen, of via de tv daarmee in aanraking komt. Het zit echt in de aard van het beestje dat u zich steeds buiten uw eigen grenzen begeeft.

 

Toch zegt uw wezen: 'Ik heb de Nederlandse cultuur gekozen, waarom ga je buiten die grenzen kijken?' Alsof Nederland als zodanig een beetje minderwaardig is. En het is niet dat wij chauvinisme willen aankweken in ieder van u. We zouden alleen wat meer het karakter van de landsaard terug willen zien in uw behoeften, in uw mogelijkheden, in uw kijk naar uzelf; want dat is de basis, die aan uw lichaam de seintjes doorgeeft via uw eigen natuurkracht.

En juist de natuurkracht staat ook in verbinding met de aarde-energie, die u opneemt via de chakra's. Dus hiermee kunnen we alleen maar zeggen: 'U als rechtgeaard Nederlander, maak gebruik van de energie die op deze plek voorradig is!' U geeft dat ook aan uw lichaam door, omdat het daar goed op gedijt.

En deze energie komt via de rode aarde-energie bij u binnen, omdat die overeenkomt met uw eigen lichaam. Maar aan de andere kant is er een opening waar u allemaal buitenlands spul in stopt.

Dus u kunt zich voorstellen dat er een behoorlijke strijd in uw lichaam aanwezig is.

Maar vraag aan uw wezen: wat hoort nu bij mij en wat hoort niet bij mij?

En gooi dat buitenlands eten de deur uit!

 

Alles wat in uw lichaam aanwezig is: de spieren, de darmen, de lever, de gal enzovoort heeft zich alleen maar gemanifesteerd via de energie die op deze plek nodig is.

Maar door allerlei liflafjes wordt het lichaam geconfronteerd met verschillende scherpe kruiden en dat kan het helemaal niet aan. 

Daarom is het helemaal niet vreemd dat er veel lichamelijke klachten zijn en dat er veel naar de dokter gelopen wordt. Men hoopt dan met maagtabletten, laxeermiddelen of met middelen tegen onrust zich weer lekker te gaan voelen.

Als u zich hier bewust van wordt en dit ter harte neemt, dan bent u een stuk goedkoper uit, de zorgverzekering kan omlaag en u zult merken dat u zich gezonder gaat voelen en klachten verdwijnen.

 

Ook als u kijkt naar wat er gebeurt als het mooi weer is, bijvoorbeeld in het vroege voorjaar, dan zien we de mensen naar buiten gaan, zien we hen genieten van de sneeuwklokjes en de eerste krokussen die boven de grond komen, en voelt men zich op dat moment in zijn element.

Men heeft dan weer even contact met de basis en dan zien we dat er behoefte is aan Hollands eten of een slaatje. Dan voelt men in zichzelf: ik heb die kruiden niet nodig, ik ben nog warm vanbinnen en het was heerlijk om met deze zonnige dagen lekker buiten te zijn.

 

Wij zien dat op dat moment de behoefte aan die scherpe kruiden helemaal niet aanwezig is.

Want dan heeft de mens op dat moment weer even contact gehad met de basis van deze maatschappij, van deze cultuur, dit land, waar het wezen voor gekozen heeft.

Dan gaat er ook even een rechtstreekse lijn van uw wezen uit naar uw menszijn toe.

De mens heeft dan ook sterk de neiging om bij lekker weer vrolijke kleren aan te trekken, uitbundiger te zijn en naar buiten te treden.

En dan lijkt het of de zon daar debet aan is, maar wij zien alleen maar dat het een wisselwerking is tussen wat de grond, het klimaat en uw lichaam u te bieden hebben.

Deze drie elementen samen vormen een driehoek, vullen elkaar aan, en laten een volledigheid zien waarin een mens zich lekker voelt. En dat zouden wij zo graag terug willen zien bij eenieder van u.

Niet dat dan de zon moet schijnen om u zich weer lekker te doen voelen, maar dat u gewoon weer gebruik maakt van uw lichaam en de aarde-energie, en u zich weer laat zien vanuit wat uw wezen u aanreikt.

En ook al ligt er een dik pak sneeuw, dan nog kan het zijn dat uw wezen u aanreikt dat u een vrolijk zomers truitje moet aantrekken. 

Niemand zal u weerhouden en zeggen: 'Dit is niet goed voor u', alleen een mens gaat naar zijn denkkap en denkt: ja maar met die kou kan ik het beste een dikke trui aan of hij denkt zeker te weten dat de mensen op het werk ook in dikke truien, in sombere kleuren lopen.

Zo werkt dat gewoon, zo is dat bij iedereen en daarin doet niemand voor elkaar onder.

En toch zeggen wij: als u luistert naar de energie van uw eigen wezen, de zilveren energie, dan zal uw wezen u iets vrolijks aanwijzen in uw kledingkast, zonder dat u kou hoeft te lijden.

Kou lijden zegt eerder dat u geen contact maakt met de energie in uw lichaam, dan dat er van buitenaf een windvlaag over u heen komt. 

Want de mens kan zelfs in de bitterste kou warm blijven, als het bloed maar blijft stromen. En waardoor blijft het bloed stromen? Door het feit dat iemand totaal gebruik maakt van zijn eigen lichaam. En juist in het gebruik maken van het lichaam, kunt u altijd warme voeten houden ondanks dat het misschien een paar graden onder nul is. Maar dat zegt meer over hoe u met uw lichaam omgaat, of u het lichaam datgene geeft wat het echt nodig heeft. U kunt zich kleden tegen de kou, en als u het dan nog koud heeft, en weer met de trend meegaat door te denken dat je van gekruid eten lekker warm wordt, dan gaat u weer van het pad af.

Dat wat u gevoeld heeft bij dat lekkere weer en die zonne-energie die bij u binnenkwam en weerklank vond in die zilveren schaal, overeenkomend met de mogelijkheden van uw lichaam, daar voelde u zich heerlijk bij.

 

Het onderwerp dat we nu aangeslingerd hebben, vonden wij heel belangrijk, juist ook omdat er veel mensen zijn die lichamelijke klachten hebben. Wij hopen dat u dit ter harte neemt en dat u luistert naar wat uw lichaam nodig heeft, naar de seintjes die het geeft.

We kunnen niet naast u gaan staan als u in de supermarkt rondloopt, en u niet even een duwtje geven in een bepaalde richting, dat kunt u alleen zelf doen.

Dan gaat het niet om wat is gezond en wat is niet gezond, maar gaat het vooral om wat heeft mijn lichaam voor behoeften. En u hoeft niet te kijken naar de schijf van vijf, want dat vinden wij ook geen gezonde zaak, dan lijkt het alsof ieder lichaam hetzelfde nodig heeft.

Nee, u bent uniek, ook uw lichaam is uniek, en wanneer u alleen maar luistert naar uw lichaam, dan komt u op een gegeven moment met dingen thuis waarvan u dacht: daar zou ik vanuit mijn denkkap nooit voor gekozen hebben.

En dan kunnen wij alleen maar zeggen: 'Eet smakelijk'.

***

bottom of page