top of page

Standpunten 

 

Symbolisch beeld: Bij het binnenkomen van een schoenwinkel springt meteen een grote berg schoenen in het oog. Ze liggen kriskras door elkaar. Klompen, naaldhakken, laarzen, bergschoenen, slippers; kortom schoeisel in allerlei maten, modellen en kleuren vormen samen deze berg. Nergens in de winkel is een plek waar de schoenen netjes en overzichtelijk op een rijtje staan. Het is gewoon een ongelooflijke chaos. Je moet lang zoeken om bij elkaar passende schoenen te vinden; ze liggen allemaal door elkaar.
De berg schoeisel, waarvan de kleuren niet bij elkaar passen, geeft een energie af die niet prettig aanvoelt. Het lijkt of er over het geheel een mistveld ontstaat, zodat het zicht erop wazig en vertroebeld wordt.


In de taal van de Wereld van de Wijsheid staat een schoen symbool voor een standpunt. En standpunten vindt u altijd terug in uw eigen denkkap. U zag al dat er heel veel schoenen lagen, in allerlei soorten en kleuren; zowel heren- als damesschoenen, nette, kale en afgedragen schoenen.

Dit laat ook zien dat niemand kan zeggen: 'Ik ben vrij van standpunten'.


Ieder mens heeft meerdere standpunten in zijn denkkap en juist deze standpunten kunnen u belemmeren in een verdere voortgang van uw groei naar het volbewustzijn.
Want een standpunt is nooit van uzelf, maar meestal al op jonge leeftijd in uw denkkap geplant. Een baby wordt niet blanco geboren, alleen zijn denkkap is blanco, en alles wat tegen dat kind wordt gezegd, wordt opgeslagen in de denkkap en na verloop van tijd vormt zich in die denkkap een wirwar van allerlei standpunten.
Deze komen van de ouders, ooms en tantes, grootouders, van de buurt, de school, als ook van de kerk. Het mooiste zou zijn om deze standpunten kwijt te raken, zodat die denkkap wat leger wordt en u gaat kijken wat er werkelijk bij u hoort.
Want juist de mens die op zoek is naar een grotere kijk op zichzelf, een groter bewustzijn, en de drang voelt om verder te komen, wordt steeds getrokken naar zijn eigen denkkap. En dan wil die mens graag de denkkap loslaten, maar steeds als hij zich ergens op wil concentreren, komt die denkkap er weer tussen en daar wordt hij een beetje chaotisch van. Iedereen herkent dat.
Dus als u verder op uw pad wilt, is het zaak om te weten wat de standpunten zijn, maar ook om ze los te laten, achter u te laten, zo van: 'Oké, dit waren standpunten van mijn ouders, maar het zijn niet mijn standpunten, weg ermee!'
Zo gaat u opruiming houden in uw eigen denkkap.

 

Op het moment dat u volbewust bent, heeft u een rechtstreeks lijntje van uw wezen naar uw denkkap en kunnen daar alleen gedachten ontstaan die vanuit uw eigen wezen gevoed worden.

Dan krijgt u een heel andere kijk op de wereld, bent u niet meer afhankelijk van andere mensen en voelt u een vrijheid in uzelf. Dat laat zien hoe belangrijk het is om uw standpunten onder de loep te nemen.

Iemand die al verder op zijn pad is en een bepaald standpunt eenmaal te pakken heeft, kan zelfs in gedachten horen van wie dat standpunt is, wie dat tegen hem zei, bijvoorbeeld zijn vader of moeder en in welke situatie dat gebeurde.
Zij dachten er goed aan te doen hem dat mee te geven. Maar het zijn de standpunten van de ouders en niet van het kind. Dat kind heeft er alleen maar last van. En dat wil niet zeggen dat die ouders slecht waren, het is alleen dat ook deze ouders onderweg waren en niet beter wisten, want ook hun denkkap werd gevoed door de standpunten van hun ouders en dat gaat terug naar eerdere generaties.


Nu kunt u zich mogelijk voorstellen dat ieder standpunt in uw denkkap verschillende kleurtrillingen heeft van verschillende mensen. Dat laten ook deze schoenen zien in al hun kleurschakeringen.
Want u heeft bepaalde standpunten opgepakt die behoren bij de oranje of de groene trilling en deze chakrakleuren worden, via deze standpunten, ook in uw denkkap opgeslagen.
Kunt u nagaan wat een warboel het is in uw hoofd en hoe lastig het is om daar naar te kijken en los van te komen.
Een mens redt dat niet en zal eerst opruiming moeten gaan houden.

 

Daarom vragen wij van u: Kijk welk standpunt regelmatig de kop opsteekt en hoe u ermee omgaat…
Kunt u dat loslaten of komt u ineens met emoties in aanraking?

Want gedachten hebben de neiging om emoties op te roepen. Hierin kunt u ook zien dat een gedachte energie is en deze energie verdwijnt in uw zenuwgestel.

Deze gedachten kunnen dus een behoorlijke weerslag hebben op uw zenuwgestel, waardoor u mogelijkerwijs depressief of boos kunt worden, of….

Ook zou het kunnen dat u ziet dat bepaalde standpunten van uw ouders kwamen en u die gedachten kwijt wilt, maar dan merkt u dat er een emotie bij u naar boven komt. U vraagt zich misschien af of u nog wel trouw bent aan uw ouders, loyaal bent naar hen toe. Het voelt niet goed voor u, die standpunten die zij u meegegeven hebben, maar ja, u houdt toch van uw ouders…
Of u denkt: 'dit standpunt heeft mij wel heel ver gebracht en nu zou ik dat los moeten laten?'
Dat zijn bijvoorbeeld mogelijkheden die zich kunnen voordoen op het moment dat u gaat kijken wat er in uw denkkap allemaal aanwezig is aan standpunten.

Een mens kan al zover zijn dat hij de standpunten van zijn ouders en de godsdiensten doorzien en losgelaten heeft, maar op een gegeven moment komen de esoterische boeken om de hoek kijken. Deze staan ook bol van de standpunten en komen in de plaats van alle persoonlijke standpunten.
Dus ook die standpunten moet u allemaal weer kwijt.

 

Vraagt u zich regelmatig eens af: 'van welk standpunt heb ik nog last?'
Het mooiste zou zijn als u helemaal geen standpunten meer heeft en alleen gaat kijken: 'wat geldt voor mij, wat is mijn ervaring, hoe stroom ik mee met wie ik werkelijk ben in rechtstreeks contact met de leraar?'
Uw wezen heeft altijd contact met ons, alleen uw menszijn ervaart dat nog niet, omdat al deze obstakels nog in uw denkkap zitten. Het zou leuk zijn als u persoonlijk contact krijgt met ons, en in dat contact rechtstreeks uw vragen kunt stellen en ook een rechtstreeks antwoord van ons krijgt.
Wij zijn er om u te helpen, om u verder te brengen op het pad naar het volbewustzijn toe.

***

bottom of page