top of page

Zweedse zoetigheid

Zweden zijn gek op zoetigheid en snoep. Er wordt heel veel gebakken en als je mensen op de koffie krijgt dan doe je het goed als je 7 soorten koekjes serveert.

 

Een typische kersttraditie is het om knäck te maken. Dat zijn keiharde suikersnoepjes die dus “knäck” zeggen als je erop bijt. De kunst is om precies de juiste consistentie te krijgen. Ik heb een poging gewaagd, maar mijn knäck is zacht gebleven.

taart kerst nicolette 2.jpg

Gelukkig maar dat men bij de koffie ook graag Toscakaka eet, cake met amandelglazuur en dat het glazuur bijna hetzelfde is als knäck.

Mijn knäck kwam zonder probleem terecht op een Toscakaka.

Klein puntje is dan nog dat mijn kaka niet zo mooi is gerezen, maar een kniesoor die daarop let hoor.

Hierbij het recept van deze heerlijke koffiekoek. 

Toscakaka

 

Bodem:

150 gr boter/margarine
2 eieren
125 gr suiker

125 gr meel

1 theel bakpoeder

½ dl melk/room

 

Glazuur:

75 gr boter

75 gr suiker

15 gr meel

Scheutje melk (20 ml)

50 gr gehakte amandelen

taart kerst nicolette.jpg

Vet een (spring)vorm van 24 cm doorsnee in en bestrooi met paneermeel. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Klop eieren en suiker schuimig. Voeg het meel gemengd met bakpoeder toe. Roer de boter en melk erdoor. Giet het beslag in de vorm. Bak de cake onderin de oven op 175 graden ca. 20 minuten.

 

Maak intussen glazuur door de ingrediënten te mengen in een pan en op te warmen. Roer voorzichtig om en laat de massa iets dikker worden. Niet laten koken.

 

Smeer de glazuur over de net gare cake. Zet nog ongeveer 15 minuten in de oven of totdat hij een mooie kleur heeft gekregen. Af laten koelen en serveren bij de koffie.

God jul!

 

Nicolette

bottom of page