top of page

Oppas oma


Ze ging oma worden!
Haar dochter belde om haar dit nieuws te vertellen. Samen zaten ze op een roze wolk en hadden het over de babykamer, babykleertjes, speelgoed en hoe alles zou veranderen met zo’n schattig klein hummeltje.
Ze zag zichzelf al als trotse oma met de kinderwagen wandelen, daar had ze de tijd voor nu ze niet meer werkte.

Toen de eerste opwinding gezakt was, kwam er tijd voor de praktische gang van zaken en omdat dochterlief wilde blijven werken moest er oppas gezocht worden.
´Mam, wil jij niet een aantal uurtjes per week oppassen?´ Ze had deze vraag wel verwacht en het leek haar leuk om haar kleinkind van zo dichtbij te zien opgroeien, bovendien ze had immers alle tijd.

Inmiddels was ze nu al een jaar oppas oma. De paar uurtjes per week waren er veel meer geworden, want de andere oppas oma moest stoppen i.v.m. haar gezondheid. ‘Weet je wat een officiële oppas kost mam en waar haal je die zo gauw vandaan?’, had haar dochter gezegd.
‘Natuurlijk spring je dan in, dat doe je toch voor je kind’, had ze pas nog tegen haar buurvrouw gezegd, die begrijpend knikte.
En zo ging alles zonder problemen verder, want oma hield de boel draaiende, al kwam ze steeds minder toe aan dingen voor zichzelf omdat ze veel te moe was.

Het plezier wat ze eerst voelde als ze met haar kleinkind speelde werd minder en ze merkte dat ze steeds vaker op de klok keek om te zien of het nog niet tijd was dat haar dochter thuiskwam. Als ze zich dit realiseerde voelde ze zich schuldig, want zij had hier toch zelf voor gekozen en ze waren hartstikke blij met haar!

Ze had vannacht akelig gedroomd over een gevangenis waarvan ze zelf de sleutel had, maar waar ze toch niet uit kon komen. Bah, ze voelde zich vanmorgen nog steeds gespannen en verdrietig. Wat kan een mens toch raar dromen dacht ze, terwijl ze zich een kopje koffie inschonk.
Ze wilde even rustig gaan zitten om op haar gemak bij te komen en wat te lezen, toen ze op de klok keek. Oei, zo laat al? Ze moest zich haasten anders kwam ze te laat en kon haar dochter niet op tijd naar haar werk.
Maar wat was dat… ? Het gevoel dat ze in haar droom had gehad kwam nu weer in alle hevigheid terug!
En opeens werd haar duidelijk wat ze al een poosje voelde…. maar waar ze niet naar had durven luisteren….

bottom of page