top of page

Kiezen

Ik weet niet hoe het met jou is maar ik heb soms vanuit het niets een impuls, iets wat ik ineens moet doen.

Als ik in de winkelstraat loop bijvoorbeeld dan kan ik ineens een hele sterke drang krijgen om op dat moment in een bepaalde winkel  binnen te gaan. Zo ook die ene keer, ik liep in de stad en ineens kreeg ik de drang om bij het Kruidvat naar binnen te stappen.

Op dat moment, weet ik dus niet, waarom ik dat doe. Ik dacht terwijl ik daar rondliep te zoeken naar wat ik vond: dat ik ondertussen mijn Senseo cappucino koffie ook wel even kon aanvullen. Ik stond even later keurig in de lange rij te wachten. Het was op dat moment net even heel druk, maar omdat ik verder niks te doen had maakte ik me daar helemaal niet druk over. Ik stond met mijn mandje vol koffie te wachten totdat ik aan de beurt was. Alle kassa’s waren in gebruik en ik stond met alle pasjes al keurig in de aanslag.

Op een gegeven moment voelde ik dat er iemand aan mijn jas trok. Ik keek naar beneden en zag een meisje van een jaar of zeven. Een mooi blond meisje met prachtige blauwe ogen. Ze keek me aan en vroeg me of ze me iets mocht vragen. Ik reageerde op haar vraag en zei natuurlijk  mag jij mij iets vragen. Wat kan ik voor je doen?                    

Ze zei dat ze een probleem had en of ik haar wilde helpen. Ik antwoordde en zei: natuurlijk meisje: zeg maar waar kan ik je mee helpen.

knuffels Zwanie.png

Ze liet me een knuffel zien die ze onder haar arm droeg. Ze vertelde me dat ze niet wist wat ze moest kiezen.

Ik zei weet je wat, ik zal proberen of ik je op weg kan helpen. Voor wie is het cadeautje voor een vriendinnetje of iemand anders, voor wie is het?

Terwijl ze me aankeek zei ze: voor mezelf mevrouw! Ik was natuurlijk verbaasd en vroeg: maar waarom kan je dan niet kiezen?

Ze antwoordde met een bedrukt gezicht: mevrouw ik ben zo bang om te kiezen.

Bang om te kiezen …. Waarom dat … vroeg ik. Omdat ik altijd de verkeerde keuzes maak was haar antwoord.

Ik hurkte en sprak haar aan en vertelde haar op haar manier, dat het leven juist ons als mens de kans bood om keuzes te maken. Dat juist het kiezen je de kans biedt om iets te leren.  

Uiteindelijk heb ik tegen haar gezegd dat ze niet bang moest zijn om te kiezen en dat ze van elke keuze kon leren.

Dat ze eigenlijk blij moest zijn dat ze keuzes kon maken in haar leven. 

Ze keek me aan en ik zei probeer maar gewoon, doe maar, kies wat jij wilt. Weet je wat helpt? Kies waar jij blij van wordt!

Ze begon te lachen en ze huppelde vrolijk weg richting knuffels.

Terwijl ik rechtop ging staan, merkte ik dat iedereen mij zat aan te kijken. Niemand deed iets of was in beweging en ik kreeg het gevoel dat we met zijn allen in één grote bubbel zaten.

Eigenlijk zag het er best grappig uit ze hadden allemaal mee staan luisteren.

De caissières deden niks, die keken me ook aan, net zoals iedereen in de rij. En dat was zo’n fijn moment.

Ik heb er van genoten en ik hoop dat dat zelfde meisje in het vervolg gaat genieten van het kiezen en zichzelf daardoor de mogelijkheid biedt om te leren van de door haar gemaakte keuzes.

***

bottom of page