Speciaal vanuit Frankrijk een echte Franse

 

‘Bûche de Noël’

...Of kerststronk, met instructiefilm ‘Bakken in het buitenland!’ 

 

Ingrediënten

  • rode vruchten (diepgevroren) 250 g

  • suiker 115 g

  • room 5 deciliter

  • donkere chocolade 100 g

  • eieren 3

  • bloem 75 g

  • cacaopoeder 2 eetlepels

  • suikerfiguurtjes of glanzende parels voor gebak of wat je maar wilt!

 

Benodigdheden

  • een vlakke rechthoekige ovenschaal met lage opstaande rand

  • een keukenmachine met klopper

  • een keukenpenseel

  • een vleesvork

 

Voorbereiding

  • 250 g rode vruchten (diepgevroren)

  • 40 g suiker

  • 5 deciliters room

  • 100 g donkere chocolade

Laat rood fruit ontdooien in een ruime zeef. Vang het vruchtensap op.

Meet de juiste hoeveelheid room en giet alles in een pannetje. Breng de room tot tegen het kookpunt op een zacht vuur.

Breek de donkere chocolade in stukjes en los ze op in de warme room. Roer in de pan met een garde. Laat het mengsel afkoelen. Eerst in de keuken, later in de koelkast.

Klop het koude chocolademengsel op in de keukenmachine. Laat het toestel met de klopper draaien tot je een luchtige mousse krijgt.

 

De stronk bereiden

  • 3 eieren

  • 75 g suiker

  • 75 g bloem

  • 2 eetlepels cacaopoeder

 

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Gebruik een klopper als hulpstuk. Giet de juiste hoeveelheid suiker erbij en laat de machine een paar minuten draaien tot je een schuimige en egale bleke massa krijgt.

Weeg de bloem en schud ze door een zeef, zodat er geen klontertjes in het beslag terecht komen. Giet de bloem bij het schuimig eiermengsel en voeg ook het cacaopoeder toe.

Laat de machine draaien tot je een egaal beslag krijgt.

Roer er nog even in met een pannenlikker.

Verwarm de oven voor op 210°C.

Bedek de vlakke ovenschaal met een vel bakpapier. Let erop dat ook de lage opstaande randen van de schaal mee bedekt zijn. Strijk het vel papier goed vlak.

Spatel het beslag in de ovenschaal en verdeel het gelijkmatig met een kleine spatel. Zet de schaal in de hete oven van 210 °C gedurende 7 tot 8 minuten.

Verwijder heel voorzichtig het vel bakpapier en laat de luchtige biscuit afkoelen.

Neem een pannetje en schep de suiker in een mengschaal en giet er het sap van het rood fruit bij (1,5 schep suiker).

Breng het mengsel zachtjes aan de kook, tot je een fruitige suikersiroop krijgt. Laat de siroop wat afkoelen (dat werd niet dik bij ons dus zelfgemaakte bramenjam toegevoegd).

Leg het dunne chocoladebiscuit op je werkblad. Leg de kortste zijde naar je toe.

Strijk met een keukenpenseel een laag van de fruitsiroop over het biscuit.

Spatel daarbovenop een laagje van de chocolademousse. Laat een deel van de bovenste kant van het biscuit vrij. Verdeel een portie uitgelekt rood fruit over de chocolademousse.

Rol het gebak voorzichtig op tot een strakke stronk. Begin te rollen bij de tafelrand.

Dat werd lekker blubberen! Zie film…

Strijk het hele oppervlak van de stronk in met een laag van de overgebleven chocolademousse.

Gebruik nadien een vleesvork (wij) of welk gereedschap dan ook (leef je uit) om houtnerven in de stronk te trekken. Het kan ook met bv. een houten vork met brede tanden. Strijk voorzichtig van het ene uiteinde van de stronk naar het andere.

De stronk versieren

Versier de stronk naar hartenlust met decoratie voor gebak. Een beetje kitsch kan geen kwaad, en geloof ons, je hebt een reuzeleuke middag!